TestKees | Hoog vs laag koppel

TestKees | Hoog vs laag koppel

We hebben samen met de E-bike Xperience een video ontwikkeld over het verschil tussen een hoog koppel en een laag koppel van een e-bike. Meer horen van Kees? Kom dan op 1, 2 of 3 maart naar de Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurs (Utrecht) en koop hier je ticket met korting: https://www.jaarbeurs.nl/fietsersbond

Readers Comments (4)

 1. Lode Verbruggen May 23, 2021 @ 1:31 am

  Volgens mijn rekenmachine is 800 x 0.17 gelijk aan 136. Hoe komt U aan die 125 ?
  Voor een leek zoals ik is uw uitleg inderdaad onduidelijk.

 2. Jimmy Harsveld May 23, 2021 @ 1:48 am

  Top video! Mijn Brose middenmotor heeft een koppel van 90 nm en ik kan in de allerhoogste versnelling met medium ondersteuning al redelijk makkelijk wegkomen. Nu heb ik het rijprogramma laten aanpassen naar de zuinigste stand en dan is het koppel ook lager, maar nog steeds comfortabel. met de NuVinci op maximaal verzet heb ik 60 rpm bij 27 km/h en dan kan ik nog steeds goed wegkomen. Het enigste nadeel van het zuinige programma is dat ik dijk op moet in de hoogste ondersteuning anders nekt het lagere koppel de snelheid en sta ik stil voordat ik boven ben. Ik fiets dan wel altijd in een hoge versnelling en als ik lager ga kom ik die dijk wel makkelijk op. Hoger toerental van de trappers betekend minder koppel om weg te komen en in een hoge versnelling heb je sneller meer vermogen nodig; hoe zit dat dan? Een hogere versnelling vraagt meer vermogen per omwenteling om op snelheid te blijven. Ook zit ik sportief op de fiets en mijd ik een rechtop zit zodat de gewichtsverdeling beter is want anders zit je met heel je gewicht op het achterwiel en dat vinden de spaken minder fijn. Als je altijd wegspurt op de hoogste ondersteuning en in een lage versnelling dan krijgen de spaken echt flink op hun donder en breken ze sneller. Ik heb hier ervaring mee. Met het zwaarste programma in de zwaarste ondersteuning en een lage versnelling heb ik wel eens een spaak er uit gefietst. Met een sportievere houding ontlast je het achterwiel beter en het verlagen van de koppel van de motor ontlast datzelfde wiel ook beter en je rijdt minder snel lek. 90 nm is eigenlijk teveel van het goede en Qwic heeft 3 karakter-programma’s voor de Brose motor buiten de 3 standen van ondersteuning om. Het mildste karakter is prima voor in Nederland en het agressiefste programma is voor de bergen of Zuid-Limburg, maar dan heb je echt betere spaken nodig.

 3. johan bauwens May 23, 2021 @ 2:15 am

  Het koppel van mijn ebike is 50 Nm, wat ik eigenlijk soms te weinig vind om uit de startblokken te schieten of bergop. Anderzijds is het bereik van mijn ebike wel groot. Ik vermoed dat krachtigere ebikes n kleiner bereik hebben

 4. Heel onduidelijk

Leave a comment

Your email address will not be published.


*